God Jul önskar vi dig!

Precis som resten av världen så har Uganda drabbats hårt av Corona-pandemin. Främst p.g.a de negativa effekterna som en total nedstängning av landet har inneburit – 19,7 % av befolkningen lever i absolut fattigdom, under 1 dollar om dagen. Dessa personer har i stor utsträckning inga fasta inkomster utan försörjer sig på dagsavlönade arbeten. Då hela samhället i princip har varit nedstängt sedan i mitten av mars, är ökad svält och fattigdom effekter av pandemin. En ljusglimt i detta mörker är att hälften av Ugandas befolkning är under 15 år. Då Covid, som vi vet, inte påverkar yngre människor lika negativt som äldre, tror och hoppas vi att Ugandas befolkning ändå ska kunna ta sig igenom denna pandemi sakta men säkert. 

The Fortress i Kampala har sedan starten 2011 varit en trygg borg för gravida unga tjejer. Under pandemin har denna trygga miljö kunnat fortsätta att existera och vi har kunnat bedriva vårt arbete väl trots allt. Detta beror helt och hållet på att The Fortress Sverige finansierar hemmet och att våra månadsgivare och sponsorer här i Sverige fortsätter att ge och stödja arbetet, trots den oro som råder. Vi är så enormt tacksamma för detta. 

Vi har sedan hemmet grundades haft som vision att en vacker dag husera på egenägd mark i ett hus helt anpassat för vår målgrupp. I november 2019 var vi i mål i vår Bygg-kampanj som vi drivit i flera år och som möjliggjorde att vi kunde komma igång med bygget. P.g.a. pandemin sköts byggstarten upp till juni 2020. Sedan dess har det varit fullt ös på nya marken och vi är enormt glada att kunna konstatera att vi snart är i mål med Fas 1 som innebär att vi kan flytta nuvarande verksamhet till nya marken. Fas 1 består av ett hus för 10 tjejer att bo i, en klinik, toaletter/duschrum, mur kring byggnaderna (resten av muren som ramar in hela tomten på 1 hektar, ingår i Fas 2), vakthus samt en öppen workshop-plats med stråtak där föreläsningar och andra aktiviteter kommer att hållas. Inflytt sker under januari 2020 och vi är så taggade på detta! 

Mycket fokus har denna hösten legat på just bygget men givetvis pågår ständigt arbetet med att stödja så många gravida tjejer som möjligt samt tjejer i riskzonen för tonårsgraviditet. På grund av pandemin och som en följd av att skolorna är stängda och barn vistas mer i hemmen, konstaterar vår professionella personal på plats på The Fortress att det skett en ökning av barnmisshandel, barnäktenskap, prostitution samt ökning av just graviditeter hos unga tjejer. Därför arbetar vi nu än mer förebyggande med att ha workshops i olika slumområden där tjejer i riskzon för dessa situationer inbjuds till att delta. Vi föreläser om mänskliga rättigheter, strategier för att hantera oro och ångest, hygien vad gäller menstruation samt har workshops där tjejerna får sy egna mensskydd – allt för att rusta dessa unga tjejer till att inte falla offer för destruktivitet. 
Arbetet med att dela ut Mama-kits till gravida unga pågår konstant, för idag har vi endast 8 platser på The Fortress. (När vi är helt klara med Bygget kommer vi ha plats för 20 tjejer!). Ett mama-kit innehåller det mest nödvändiga som krävs vid en förlossning – ett plastskynke att ligga på, stoppvadd vid blödning, 2 par sterila handskar samt rakblad för att skära av navelsträngen. Detta kit gör ALL skillnad när en tjej ska genomgå sin förlossning. 

TUSEN TACK till alla er som var med på ”Glögga för The Fortress” – vårt live-event på instagram i lördags 5/12. 124 minuters mys där vår ordförande Ida tog oss in i ett gött jul-mys-mode och bjöd på intervjuer med Josephine och tjejerna som nu bor på hemmet, med barnmorskan Monica Hellström som driver organisationen Gnosjö Global som varit på The Fortress flera gånger. Det och mycket annat MYSIGT. Tillsammans under live’n drog vi in 16.600 kr! WOW säger vi bara, en riktigt lyckad eftermiddag minst sagt. Du kan se detta fina i efterhand på vår insta @thefortressswe. Sätt dig bekvämt med en kanna glögg och njut av allsång och massa gött!

Julafton närmar sig med stormsteg och att ge bort ett mama-kit i julgåva, eller två – är den bästa julklappen vi kan komma på. På @thefortressswe på instagram eller Facebook hittar du ett gåvokort att skriva ut där du kan fylla i valfri summa. I flödet på instagram finns även flera fina julklappstips – fram till Lucia 13/12 kan du kommentera och köpa fina produkter tillverkade av tjejerna på The Fortress. Då skickar vi dem så att du har klappen innan jul 🙂

TACK till dig som är med oss. Som peppar och stödjer vårt arbete på olika sätt. Du är med och bygger en mer rättvis värld. En tjej i taget.
Följ oss på insta och Fb om du inte redan gör det, där är vi väldigt mycket bättre på att uppdatera.

En riktigt God Jul & Gott Nytt År önskar vi er!
Stor varm kram <3

//The Fortress Sverige